In vizita la Marele Zid Chinezesc

In vizita la Marele Zid Chinezesc

Diverse 0 Comment

Nazuinta colosala, nebunie curajoasa, nascocire inutila sau realizare splendida, Marele Zid al Chinei inspira un sentiment de respect amestecat cu teama. Sectiuni din el au fost restaurate in afara Beijingului, insa cea mai mare parte se intinde clatinandu-se spasmodic peste China de Nord.
Nu atat de mult un zid, pe cat o articulatie de metereze, Marele Zid (Changcheng), intrerupt, incaleca China de la mare, la est pana la capatul ruinat, dincolo de Desertul Gobi, din Gansu. In totalitate, zidul are 6.430 de km. Scolarii obisnuiesc sa glumeasca spunand ca zidul este singura structura construita de om pe pamant vizibila de pe Luna, insa acesta este mult prea subtire si discontinuu.

download (1)

Zidul nu este lucrarea unei singure dinastii. Inceput in secolul al VII-lea I.HR, el doar si-a primit caracterul sub primul imparat al dinastiei Qin, care a unificat China.
Zidul a avansat odata cu dinastia Han, care a extins si mai mult eforturile nobile ale lui Qinshi Huangdi in Desertul Gobi, insa a fost in cea mai mare parte inactiv in timpul infloritoarelor dinastii Tang si Song. Dinastiile Jin si Ming au vestit o erupere de constructii entuziastice.
Muncind ca sclavi la zid se gasea o adunatura de tarani, soldati si prizonieri rebeli, multi dintre ei murind de extenuare si subnutritie. Zidul in zilele noastre este impresionat datorita dimensiunilor sale.

Marele-zid-chinezesc

Sectiunile pe care le poti vizita in mod real au fost reconstruite si finisate cosmetic spre folosul vizitatorilor; aceasta ofera o falsa impresie asupra conditiei in care se afla zidul (in mare masura abandonat). Segmentele asemanatoare unei fortarete, vizibile in jurul Beijingului, dispar cu repeziciune.
Nu trebuie sa mergi pe Beijing pentru a vizita Marele Zid; pot fi facute calatorii la Shanhaiguan unde zidul intalneste marea, si la Jiayuguan, in vestul indepartat al lui Gansu, printre alte puncte.

Author

Leave a comment

Search

Back to Top